Broodsommelier

Sinds de zomer van 2024 volgde Reindert de intensieve opleiding tot gecertificeerd broodsommelier aan de vooraanstaande Akademie Deutsches Bäckerhandwerk in Weinheim, Duitsland.
Op 15 juli 2025 behaalde hij met trots de officiële titel van Broodsommelier. De opleiding omvatte onder andere de geschiedenis van brood, ingrediënten kennis, internationale broodculturen en food‑pairing. Daarnaast ook het uitvoeren van sensorische analyses volgens de gestructureerde “Weinheim Broodtaal” en een diepgaand onderzoek met de focus op Nederlandse broodcultuur, waarbij sensorische verschillen én regionale varianten centraal stonden.

"Een broodsommelier beschrijft brood aan de hand van de 'Weinheim Broodtaal'. Deze systematische methode zorgt ervoor dat het brood op een gestructureerde manier wordt omschreven, wat leidt tot een helder en gedetailleerd beeld van het product."

Als broodsommelier kan Reindert brood analyseren en omschrijven met vergelijkbare precisie als een wijnsommelier. Brood sensorisch omschrijven op basis van uiterlijk, geur, smaak en textuur maar ook combineren met dranken en spijzen voor optimale smaakervaringen. Hij zet zijn expertise graag in via broodproeverijen en -pairingsessies, workshops en demonstraties voor het vakpubliek én scholen. Zijn jarenlange ervaring als Meester Boulanger en Technical Application Manager vormt een solide basis voor deze nieuwe rol en stelt hem in staat om theoretische kennis te vertalen naar praktische, innovatieve toepassingen binnen de bakkerijbranche.

Heeft u interesse in een workshop, proeverij of presentatie?
Neem dan contact op met Reindert.

contact

Contact

Voor vragen is Reindert Hameeteman te bereiken via
e-mail rhameeteman@live.nl
telefoonnummer +31652411794
of via Facebook, Instagram of LinkedIn.